Shipping.nu

Utländska nätbutiker som levererar till Sverige

Betala tull på vara du köper från annat land

Om du handlar från en hemsida som ligger på en server i ett icke-EU-land så är det tull som gäller på varorna du beställer. Det finns tydliga regler för tull och du bör vara medveten om dessa innan du handlar. Det är mycket möjligt att ett litet paket du köper från ett annat land inte märks och kontrolleras. Men om det gör det så blir det kanske onödigt dyrt för dig med den avgift som tas ut.

Regeln är att du ska betala moms när du köper från ett land utanför EU. Till detta kommer det skatter och avgifter för tullen. Din vara måste också tulldeklareras. Det spelar ingen roll om det är en ny eller begagnad vara.

Hur mycket skatt och tull ska du betala?

Tullavgiften är samma i hela EU och den gäller om du köper varor för ett värde på över 1600 kronor gemensamt. Varor som kostar mindre än så behöver du alltså inte deklarera för tullen. Men moms ska du betala oavsett vad varorna är värda. Den brukar ligga på 25% av den sammanlagda summan. Om det är livsmedel är momsen 12 procent.

Amazon

Det finns numera svenska Amazon men många väljer ändå att köpa från den internationella sajten som levererar till svenska adresser. På Amazon finner du det mesta. Om vi bortser från att de under 2022 lade ner sitt kosttillskottssortiment så finner du allt du kan tänkas behöva i deras butik.

Priserna är ofta låga men det beror lite på den produkt du köper. När du söker efter en viss typ av produkt ska du hålla ett öga på den information som ges vid skärmdumpen för produkten. Där står det om den kan levereras till Sverige, Shipping to Sweden som det heter på engelska.

Shein

På Shein.se finner du billiga kläder som tillverkas i Kina. Många uttalar Shein som shane på engelska fast sajten heter egentligen She-in vilket klingar mer som kinesiska. I butiken finner du kläder för hela familjen och det går bra att beställa till Sverige. Leveranstiden är för det mesta hyfsad. Du kan ha ditt paket inom en veckas tid när det går fort.

När du handlar på Shein ska du tänka på vilket material kläder är av för det ser man ju inte så väl på bilder. Dessutom bör du läsa recensioner från andra som köpt för att ta reda på om storleken kan anses vara stor eller liten för att hitta rätt passform för dig.