Shipping.nu

Utländska nätbutiker som levererar till Sverige

Vad gäller för köp från England efter Brexit?

Storbritannien gick ur EU i januari 2021. Det var detta som kallades för Brexit och som förändrade reglerna för leveranser och konsumentskydd om du köper online från en butik i UK. För svenskar så är det viktigt att förstå skillnaderna efter Brexit vad gäller köp online från brittiska hemsidor. Det finns ju brittiska butiker som vänder sig till svenska konsumenter men som numera inte ingår under de regler för tull som gäller inom EU.

När en brittisk webbutik är på svenska och den har priser i SEK så kommer du att få svenska regler vad gäller konsumentskydd. Det betyder till exempel 14 dagars ångerrätt och 3 års reklamationsrätt. Om webbutiken är på engelska och vänder sig till brittiska konsumenter så är det brittisk lagstiftning som gäller.

Du ska betala moms för dina varor

Om du köper från en UK webbutik så kommer det att tillkomma skatt på ditt köp. Det här fungerar ju i stort sett automatiskt på många butiker som Amazon. Du ska tänka på att inte handla för mer än 1600 kronor. Om du gör det så tillkommer det tullavgift när du handlar från Storbritannien.

Det finns ett undantag vad gäller tullavgiften och det är om butiken kan bevisa att produkten kommer från Storbritannien. Då kan du handla för mer än 1600 kronor utan någon tullavgift.

Shein

På Shein.se finner du billiga kläder som tillverkas i Kina. Många uttalar Shein som shane på engelska fast sajten heter egentligen She-in vilket klingar mer som kinesiska. I butiken finner du kläder för hela familjen och det går bra att beställa till Sverige. Leveranstiden är för det mesta hyfsad. Du kan ha ditt paket inom en veckas tid när det går fort.

När du handlar på Shein ska du tänka på vilket material kläder är av för det ser man ju inte så väl på bilder. Dessutom bör du läsa recensioner från andra som köpt för att ta reda på om storleken kan anses vara stor eller liten för att hitta rätt passform för dig.

Amazon

Det finns numera svenska Amazon men många väljer ändå att köpa från den internationella sajten som levererar till svenska adresser. På Amazon finner du det mesta. Om vi bortser från att de under 2022 lade ner sitt kosttillskottssortiment så finner du allt du kan tänkas behöva i deras butik.

Priserna är ofta låga men det beror lite på den produkt du köper. När du söker efter en viss typ av produkt ska du hålla ett öga på den information som ges vid skärmdumpen för produkten. Där står det om den kan levereras till Sverige, Shipping to Sweden som det heter på engelska.